Wat is NoCx?

NoCx zijn alle stoffen die niet in ons lichaam thuis horen en
daardoor bijdragen aan gezondheidsproblemen.

NoCx is een nieuw woord dat staat voor No Communication Xenobiotica. No Communication slaat op het feit dat ons lichaam NoCx niet herkent en daardoor wordt de communicatie tussen de cellen in ons lichaam verstoord. Xenobiotica staat voor niet- lichaamseigen stoffen; stoffen die je liever niet in je lichaam hebt.


Om het nieuwe begrip 'NoCx' duidelijk te maken bedacht ik samen met opdrachtgeefster Ineke Haisma de illustraties die ondersteunend zijn voor het verhaal. Ineke kaart het probleem van chemische stoffen in ons lichaam aan wat invloed heeft op onze gezondheid. Ook schreef ze eerder het boek 'Met Verstand Gezond', een uitgebreid lesboek waar NoCx een beknopte vorm van is geworden met duidelijke teksten en heldere illustraties zodat het voor iedereen goed te lezen en te begrijpen is. Het boekwerk wordt begeleid door een lichaamscel 'Meo' wat 'mij' betekent in het Latijn en laat zijn gevoel zien en spreken bij diverse onderwerpen.
Ook op deze manier is er gedacht aan het verhelderen van de boodschap.

BBRS: Het vergeten orgaan


Het Basis Bio Regulatie Systeem (BBRS) is een waterig milieu, waarin onze lichaamscellen liggen. In dit milieu zit een heel fijnmazig bindweefsel dat door het gehele lichaam zit en waardoor cellen met elkaar in contact staan.

De mens bestaat uit cellen. Ons lichaam bestaat uit cellen van ongeveer een honderdste millimeter groot. In cellen zitten belangrijke onderdelen, de celorganellen. Deze maken hormonen en enzymen die belangrijk zijn voor alle stofwisselingsprocessen. Elke cel heeft ook een celkern, waarin ons DNA is opgeborgen. DNA is de drager van al onze genetische informatie.

Suikers & koolhydraten


Suiker is de ergste NoCx. Het werkt als drugs, is verslavend en is de veroorzaker van overgewicht. Suiker heeft een negatief effect op je hormonen en vergroot de kans op bijvoorbeeld aderverkalking. Te veel suikers in de voeding is de grootste oorzaak van alle Westerse ziektebeelden, zowel lichamelijk als psychisch.

Eten en drinken van te veel suiker leidt tot grote pieken in de suikerspiegel. De pieken zorgen voor grote productie van insuline, wat leidt tot een te lage suikerspiegel, waardoor we weer (te veel) suiker gaan eten. Deze onrustige suikerspiegel heeft tot gevolg tot suikerverslaving. Bij niet ingrijpen zal diabetes ontstaan. Daarnaast hebben we dan vaak allerlei andere gezondheidsklachten.

Lightproducten


Light zet je op het verkeerde been. De benaming ‘light’ is in het leven geroepen om producten een gezonde uitstraling mee te geven. ‘Light’ wordt al op het etiket gezet wanneer een product 30% minder vet, suiker en/of calorieën bevat dan het oorspronkelijke product.

Lightproducten leiden tot gezondheidsklachten. In lightproducten wordt veel gewerkt met kunstmatige suikers en de smaakversterker E-621. Deze stoffen zorgen voor verslaving aan eten en beïnvloeden je suikerspiegel nadelig. Steeds denken aan eten (en toegeven aan snoepen) gaat ten koste van je concentratie en veroorzaakt stress. Je komt daarmee in een negatieve spiraal van vermoeidheid, lusteloosheid en hormonale problemen.

Genetisch gemanipuleerd


Genetische manipulatie is het veranderen van de erfelijke eigenschappen van een plant, dier of micro-organisme. Zo kunnen er granen gecreëerd worden die zelf een afweermiddel tegen ongedierte (zoals luizen of virussen) aanmaken, maar zo worden ook pitloze druiven en mandarijnen gekweekt. Ze geven dus de plant een specifieke eigenschap, die bijvoorbeeld de plant op een natuurlijke manier van voortplanting niet zou krijgen.

Broodcultuur


Wanneer iemand wordt geadviseerd om brood uit het eetpatroon te halen, leidt dit tot verontwaardiging, met vervolgens de vraag: “wat moet ik dan eten?”. Brood zit verweven in onze eetcultuur. We eten het vaak wel twee keer per dag. “Verweven in de eetcultuur” dan laat je je toch niet vertellen dat brood niet goed is!
Gewoon’ brood beïnvloedt de suikerspiegel. Het meeste 'gewone' brood van de warme bakker of uit de supermarkt zijn eigenlijk NoCx. Deze broden, van tarwe gemaakt, beïnvloeden enorm de suikerspiegel en werken darmproblemen, ontstekingen en overgewicht in de hand.

No NoCx Voedselpiramide


No NoCx voedselpiramide is gemaakt van onbewerkte biologische producten. Van een aantal producten zijn er allerlei varianten mogelijk, het is makkelijk te vinden, ga maar eens naar op zoek en vraag er bijvoorbeeld naar in de Natuurvoedingswinkels.

NoCx Boekwerk


Ineke Haisma


Veel kennis wilde ik kwijt in een klein boekje en dan moet het er ook nog leuk uitzien. Het was een opgave, maar ik heb een zeer fijne samenwerking gehad met Willem. Het tekenen gaat hem ogenschijnlijk zo gemakkelijk af, hij zet met kracht de zaken op papier. Willem is origineel, hij denkt mee en gaat vooral voor een goed en mooi product.